• Szukaj :

Kodeks cywilny:

ART. 51. KC

Art. 51.  Kwotę należności wynikającą z długu celnego:

1) powstałego na podstawie art. 202-205, art. 210, art. 211 i art. 216 Wspólnotowego Kodeksu Celnego,

2) zaksięgowaną na podstawie art. 218 ust. 2 Wspólnotowego Kodeksu Celnego,

3) niezaksięgowaną - w przypadkach, o których mowa w art. 220 ust. 2 lit. a i b Wspólnotowego Kodeksu Celnego

- organ celny określa w drodze decyzji.





  • Sygnatura: DU rok 1964 numer 16 poz. 93
  • Data ogłoszenia: 1964-05-18
  • Data wejścia w życie: 1964-05-18



Aktualności prawnicze

Bez odszkodowania za zmianę planu miejscowego

Od początku 2018 r. obowiązują przepisy ograniczające odpowiedzialność odszkodowawczą gmin za spowodowane uchwaleniem planu miejscowego ograniczenia w korzystaniu z nieruchomości. Właściciel nie będzie mógł wystąpić z roszczeniem, jeżeli zmiana planu nie wynika z polityki przestrzennej gminy, a z innych, niezależnych od tej jednostki samorządu terytorialnego przyczyn.

Zakres pełnomocnictw udzielanych przez zastępcę prezydenta

Czy zastępca prezydenta miasta (zastępujący go we wszystkich sprawach w czasie nieobecności) może udzielać dalszych upoważnień czy pełnomocnictw we wszystkich sprawach (poza procesowymi)? Na jednym ze szkoleń usłyszałem o zakazie subdelegacji.

Praca za granicą a dodatek za wieloletnią pracę

Zgodnie z art. 38 ustawy o pracownikach samorządowych poza wynagrodzeniem zasadniczym pracownikowi samorządowemu należy się dodatek do wynagrodzenia za wieloletnią pracę. Do okresów pracy uprawniających do dodatku za wieloletnia pracę wlicza się wszystkie poprzednio zakończone okresy zatrudnienia oraz inne okresy, jeżeli z mocy odrębnych przepisów podlegają one wliczeniu do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze. Od 01.05.2018 r. zatrudniono osobę, która poza świadectwami pracy stanowiącymi o okresach zatrudnienia, dostarczyła zaświadczenie informujące o okresach pobierania zasiłków i stypendiów dla bezrobotnych. Ww. okresy zostały zaliczone do okresu uprawniającego do dodatku za wieloletnia pracę. Zatrudniona osoba oświadczyła, że przez okres około 10 lat pracowała za granicą i jest w trakcie organizowania dokumentów potwierdzających powyższy fakt aby i ten okres zaliczyć jej do stażu pracy niezbędnego do dodatku za wieloletnia pracę. Dostarczono również informację o posiadanym prawie do transferu zasiłku wypłacanego z instytucji właściwej za pośrednictwem WUP